Skąd się wzięła tradycja jedzenia pączków?
Tradycja ta wywodzi się już od starożytnych Rzymian, którzy jedli je jako symboliczne pożegnanie zimy i powitanie wiosny. Co ciekawe pączki jedzone przez Rzymian nie były słodkie, a nadziewane słoniną. Na szczęście receptura ich przygotowania uległa zmianom i dziś możemy cieszyć się tłustymi, ale słodkimi pączkami. Tradycja jedzenia pączków w Tłusty Czwartek jest obecna w Polsce od ok. XV wieku. Jednak nie miały one wówczas nadzienia, które znamy obecnie. Tradycyjną dziś konfiturę różaną zastępował ukryty w środku pączka orzech i wedle wierzeń ten któremu się trafił, przynosił szczęście i pomyślność na cały przyszły rok. Porzucenie diety i skuszenie się choć na jednego pączka wedle tradycji zapewni nam dobrobyt, a zrezygnowanie z obchodów i nie skuszenie się na słodkości, skazuje nas wedle tradycji na niepowodzenie. Zastanówmy się więc czy warto tak ryzykować?